Cat Colnot Gastblogs

Slaap lekker!

Een tijd geleden schreef ik al eens een blog over de kracht van ochtendrituelen. Maar wat ik de afgelopen jaren ook ontdekte is de kracht van een avondritueel. Met als hogere doel uiteraard: een goede nachtrust. Want wat een verschil maakt het of je uitgerust wakker wordt of met een kater van hier tot Tokio (zonder de avond ervoor een leuk feest te hebben gehad). De kwaliteit van je slaap heeft op zoveel meer dingen invloed dan ik altijd dacht. Op jou als persoon, op je relaties, op de kwaliteit van je werk en dus ook op jouw succes als ondernemer.

Dat ontdekte ik pas toen ik beter ging slapen. Een wereld van verschil bleek het!

Jarenlang had ik maar 3-4 uur slaap per nacht. Dat weet ik aan de chemo medicijnen (tegen chronische leukemie) die me misselijk en onrustig maakten. Ik was mijn bed niet uit te branden ’s ochtends en sleepte mezelf door de dag heen. Overeind geholpen door vriend cafeïne, suiker, brood en adrenaline.

Ik pleegde roofbouw op mijn lichaam

Als ik er nu op terugkijk was het een wonder dat ik überhaupt functioneerde. Alles deed ik op wilskracht en algemeen geaccepteerde drugs, zoals koffie en suiker. Ik had mezelf erbij neergelegd dat ik een slechte slaper was en dat ik het hiermee maar moest doen.

Ik had er vrede mee gesloten dat ik altijd rekening moest houden met hoe ik me de volgende dag zou voelen. Ik hield een slag om de arm met afspraken want ja, ik had geen idee hoe ik me zou voelen en of ik ergens energie vandaan zou kunnen halen gedurende de dag. Vaak zei ik afspraken af en bleef ik op de bank hangen. Cocoonen noemde ik dat. Even tot mezelf komen….Hartstikke prima, behalve als het geen keuze is maar noodgedwongen. Dat zei ik er natuurlijk niet bij want ja, ik wilde geen ‘slaapprobleem’ hebben.

Achteraf gezien was het gewoon best wel zwaar allemaal. Het opgebouwde slaaptekort, ook wel slaapschuld genoemd, begon me meer en meer op te breken.

Misschien had ik er te makkelijk over gedacht? Misschien was het niet normaal om op adrenaline en cortisol je dag door te komen…

Wat is het ene ding dat voor jou alles kan veranderen?

Tijdens een seminar van Eelco de Boer viel er een kwartje en ging er een knop om. Zijn vraag: ‘Met welk ene ding kan jij nu starten om je leven een andere wending te geven, en andere dingen die belangrijk voor je zijn in beweging te krijgen?”, riep direct een helder antwoord op.  

Energie!

Mijn energie! Ik moet echt anders met mijn energie leren omgaan. Eigenlijk was ik 24/7, sinds ik chronisch ziek ben, bezig met het feit dat ik te weinig energie had. Te weinig om te kunnen doen wat er van me verwacht werd, om te kunnen doen wat ik in mijn hoofd had, om bezig te zijn met mijn toekomstdromen en plannen. Ik stond eigenlijk permanent op pauze. Op de rem.  

Where focus goes, energy flows…

Ik besloot meer aandacht te gaan geven the one thing waar je energie van krijgt (nee, niet Coca Cola, of een Mars): slapen. Genoeg slaap betekent meer energie en dus minder behoefte aan suiker en andere lapmiddelen. Tot dusver ging het als volgt. Ik stond moe op, nam suiker en koffie om mezelf op te peppen, leefde op, kreeg een dip, nam suiker en koffie, voelde me beter, kreeg een dip, nam suiker en koffie en probeerde mijn dag zo lang mogelijk te rekken om gemiste tijd van de dipjes in te halen, waardoor ik laat naar bed ging. De volgende dag ging het ritueel weer opnieuw, met alle gezondheidskwalen van dien. De vicieuze cirkel moest doorbroken worden.

Hoe doorbreek je vicieuze cirkels?

Met gewoon eerder naar bed gaan en langer door slapen ben je er nog niet. Dat weet jij vast ook wel. In mijn geval zou dat vooral meer uur piekertijd in bed betekenen. Of ‘plafonddienst’ zoals vriendin en mindfulness specialist Mariska Bosch het noemt. By the way, Mariska heeft een toffe online slaapcursus (die je via deze link kunt volgen).

Langzaam extra slaaptijd opbouwen is de beste strategie. Een kwartiertje per dag eerder op staan. En elke dag om dezelfde tijd opstaan. Ook als je de halve nacht plafonddienst had.

De overtuiging dat je een slaapprobleem hebt loslaten. Focussen op meer ontspanning.

Een fijn slaap ritueel, een ontspannend boekje, ASMR of meditatie of bèta geluidsgolven, een kaarsje, blauw licht vermijden, een bekertje golden milk…een schoon bed…allemaal dingen die helpen. Geen telefoons of apparatuur in of naast je bed. Geen storende factoren in je omgeving en een lekkere donker gordijn.

En ’s ochtends niet snoozen maar direct opstaan of gaan mediteren, oefeningen doen of een frisse douche nemen zorgen voor meer energie.

Anti-snurk tip!

Een ander ding dat je nachtrust aanzienlijk kan verbeteren is niet snurken of geen snurker naast je hebben liggen. In mijn geval ben ik zelf de snurkende factor. Daarop heb ik een tijdje terug een handige oplossing ontdekt: Een anti-snurkbeugel, die snurken verhelpt doordat ie je onderkaak tijdens het slapen in positie houdt of zelfs iets naar voren dwingt. Hierdoor wordt je luchtweg vrijgehouden en is snurken onmogelijk.

Dit ‘apparaatje’ is even wennen, maar schijnt een van de meest gekozen oplossingen tegen snurken te zijn. Ik ben niet de enige die bomen omzaagt in haar slaap, een derde van Nederland snurkt. Gelukkig dus niks om je voor te schamen, maar irritant is het wel. Tijdens het slapen ontspannen je spieren zich en zakt je onderkaak naar beneden. Hierdoor worden de luchtwegen belemmerd en ontstaan er trillingen. Het geluid dat ontstaat door de veroorzaakte trillingen wordt snurken genoemd. De anti-snurkbeugel is eenvoudig op maat te maken en is een hele betaalbare oplossing.

Mocht je last hebben van snurken dan zou ik deze anti-snurkbeugel zeker eens proberen.

Nog meer “droom-oplossingen” voor meer slaap?

 • Overdag meer bewegen. Ik ben begonnen met 5.000 stappen per dag en loop nu tussen de 7.000 en 10.000 stappen per dag. Dat voelt goed.
 • Andere voeding eten (minder suiker en minder koffie, of nog beter: geen koffie en geen suiker)
 • Gaan slapen als je moe bent, en niet proberen over je slaap heen te komen
 • Geen koffiedrinken na het eten
 • Niet meer eten na je avondeten (dus ook niet te laat eten)
 • ’s avonds een lichte maaltijd eten
 • Geen alcohol drinken voor het slapen gaan
 • Avondwandelingetje maken (bijvoorbeeld met een luisterboekje op je oor)
 • Alles waar je over piekert opschrijven en loslaten
 • Geen lastige gesprekken voeren voor het slapen gaan
 • Mediteren of ademhalingsoefeningen doen
 • Voor het slapengaan even op je Shaktimat gaan liggen. Een Shaktimat is een Indiase spijkermat, die bestaat uit heel veel plastic pinnetjes die (als je er met je blote rug of buik op ligt) je acupressuur punten activeren, waardoor je in een diepe ontspanning komt
 • Regelmatig een ontspannende massage ondergaan (bijvoorbeeld bij Het Massagehuys)
 • Een opschrijfboekje of een dictafoon naast je bed zodat je ideeën en gedachten direct kunt opschrijven
 • Naar ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response) luisteren. Ik heb een aantal van mijn favoriete ASMR-tists op een lijst gezet 
 • Een goed bed en een fijn kussen helpen ook om je slaap te verbeteren
 • Slaap in een goed geventileerde kamer
 • Bedenk voor je gaat slapen drie dingen waar je dankbaar voor bent. Je gaat 100% zeker met een fijn gevoel slapen
 • Een bad of ontspannende douche voor het slapengaan
 • Een goede knuffelbeurt helpt uiteraard ook om relax hormonen (oxytocine!) aan te maken
 • En last but not least; neem je tijd om aan je nieuwe rituelen te wennen. Sla jezelf niet voor je kop als je een keertje laat naar bed gaat, neem je voor de volgende dag eerder aan je avondritueel te beginnen en kijk naar wat wel lukt, in plaats van niet. Zie het als een cadeautje voor jezelf. Elke keer dat het goed slaapt is mooi mee genomen (het is een compound effect, elke dag 10 minuten creëert een gewoonte die over een jaar echt vruchten afwerpt).

Stel je voor hoe veel creatiever en blijer je zult zijn als je uitgerust en fit uit je bed springt ’s ochtends. En wat een gave dingen jij met al die energie kunt gaan doen.

Wat is jouw slaapritueel en wat kan jij doen om je slaapkwaliteit te verhogen?

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu