Cat Colnot Food for thought Gastblogs

7 lieve (en makkelijke!) dingen die je kunt doen om de wereld mooier te maken

Bij een leven als rijk meisje of jongen staat genieten vrij hoog op het lijstje. Maar ook bewust leven is belangrijk. Wat maakt jou rijk, wat vind je belangrijk? Waar besteed je aandacht aan?
Natuurlijk ben je lief voor het milieu. Dat is je tweede natuur. Tegenwoordig is het helemaal niet zo moeilijk, duur en ingewikkeld om duurzaam te leven. En het is ook tijd dat we duurzame producten niet meer ‘alternatieven’ noemen maar gewoon de duurzame lifestyle als standaard beschouwen en iedereen die niet meedoet als alternatief.

Speciaal voor iedereen die ook betere keuzes wil maken heb ik een Maak de wereld mooier lijstje gemaakt met lieve initiatieven waar jij voor kunt kiezen.

1. Zeg nee tegen plastic zakjes (in welke vorm dan ook).

- Bij de supermarkt heb je tegenwoordig superhandige netjes om je brood, groenten en fruit in te verpakken. Stop die standaard in je tas.
- Neem altijd even zelf een tasje mee als je ergens heen gaat, zoveel ruimte kost dat niet.
- Gebruik bakjes i.p.v. zakjes om je leftovers te bewaren.

2. Kies voor verantwoorde producten in je huishouden.

Weet je wat je allemaal kunt doen met zuiveringszout (baking soda), kokosolie, azijn, groene zeep en citroen? Als je niet zo’n Oma weet raad type bent dan kan je natuurlijk ook gewoon producten zoals Marcels’ Green Soap, Ecover of Zeepje kopen.

3. Ga voor papieren en bamboe producten.

De online shop Paper & Boo (staat voor paper and bamboo) heeft als doel om het gebruik van (wegwerp) plastic te reduceren. Papier en bamboe zijn duurzame alternatieven voor plastic producten en verpakkingsmaterialen. Een kleine stap, zoals het gebruik van een bamboe tandenborstel, kan al groot effect hebben! Samen komen we in actie voor ons milieu en helpen we de “plastic soep” te verminderen. Bij sommige milieuvriendelijke producten ontbreekt de geur, en het luxe gevoel….en dat is de reden dat sommige mensen er toch liever niet voor kiezen. Paper & Boo bewijst dat als je de milieuvriendelijk wilt zijn je niet hoeft in te boeten aan luxe gevoel. Hun producten ruiken heerlijk en zijn 100% duurzaam.

Ik heb zelf de Konjac spons uitgeprobeerd. Hartstikke fijn ding. Je kunt hem hier bestellen. Verder hebben ze bruisballen, shampoo en conditioner bars en cadeaubonnen in de shop. En wattenstaafjes en natuurlijke deo met pepermunt en rozemarijn.

Wat ook cool is, is dat ze zelfs uitwasbare wattenschijfjes verkopen. Ik wist niet eens dat dat bestond!

De bamboo haarborstels, kammen en tandenborstels zijn geweldig. En ze staan ook nog eens fancy in je badkamer in bijpassende bamboo opbergers.

Kortom, Paper & Boo heeft alles voor jouw duurzame badkamerrituelen en ik ben fan

4. Verwerp wegwerp

Vroeger wierpen we alles weg. Maar dat hoeft niet meer. Er zijn zoveel geweldige producten beschikbaar. Gebruik je nog tampons en maandverband? De organicup is voor de meeste vrouwen echt een perfecte oplossing. Het is even wennen met het schoonmaken, maar geloof me, dat went echt. Maar er zijn nog meer goodies voor je maandelijkse ‘internal cleaning’.

5. Boodschappen loop je

Doe vaker boodschappen te voet of met een trolley. Meerdere voordelen. Je hebt direct een workout, het kost alleen een beetje tijd. Ik luister onderweg boeken, waardoor ik ook nog eens wat leer.
Bestel je boodschappen online en laat ze 1x per week bezorgen (ik ben in mijn uppie dus ik kies voor 1 keer per 2 weken). Dat scheelt een boel ritjes naar de supermarkt en die bus rijdt toch. Bovendien koop je ook anders in als je er van tevoren over na moet denken. Veel minder impulsaankopen.

6. Douche korter of koud

- Mensen die mij een beetje kennen weten dat ik tegenwoordig regelmatig de Wim Hof Techniek toepas. Ik douche 3 minuten koud i.p.v. 10 minuten warm. Even los van dat het milieu dat fijn vindt, vind jouw body het nog veel fijner. Als ras koukleum was er geen haar op mijn hoofd die dit geloofde, maar als je met die kou leert te dealen, door rustig te blijven ademen, krijg je er een enorme kick van. Een energie boost waar je de hele dag lekker op gaat. Het is echt heel gezond en stiekem een beetje verslavend.

7. Does it spark Joy?

Ontspul. Ga eens door je huis en ruim op wat je niet dient, waar je niet blij van wordt en wat in de weg staat. Geef het weg of breng het naar de kringloopwinkel zodat iemand anders er blij van kan worden. Door ruimte te maken in je huis, maak je ruimte in je hoofd en in je leven. En dat lijkt misschien niet milieuvriendelijk op het eerste oog, maar dat is het wel. Doordat jij minder ballast meesleept word je lichter, liever en toleranter.

Het heeft even geduurd voordat het kwartje viel bij deze voormalige shopaholic, maar omg wat relaxt dat ik nu bewustere keuzes maak. In alles.

En voordat er weer iets nieuws in je leven komt….vraag je eerst af of het joy sparkt. Of het echt jouw leven verrijkt.

Als het eerlijke antwoord ja is, go for it.
Als het eerlijke antwoord nee, let it go.

De wereld gaat je dankbaar zijn.

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu