Cat Colnot Gastblogs

Kan je groene vingers ‘kweken’…?

Mijn oma was gek op tuinieren, mijn vader is, naast natuurfotograaf, jarenlang hovenier geweest. Je zou denken dat ik het in mijn bloed zat, maar mij lukte het om zelfs vetplanten en cactussen een langzame dood te laten sterven. Dat is bijna onmogelijk! 

Ik had me er dus al bij neergelegd dat ik gewoon niet gezegend was met groene vingers. In mijn huis geen groen. Of nepgroen, maar ja, dat is zo...nep....  

Goed voor je planten zorgen heeft niet zoveel met groene vingers te maken, ontdekte ik. Het heeft meer met verantwoordelijkheidsgevoel te maken. En als je besluit dat je goed gaat zorgen voor jezelf, je planten en je leven, dan hoef je alleen nog maar te ontdekken wat de juiste stappen zijn, en die opvolgen. Af en toe de juiste hoeveelheid water, een pot waar ze goed in passen en een beetje licht is niet moeilijk te organiseren. Je hebt vooral aandacht en een beetje liefde nodig om je planten een lang en gelukkig leven te geven. Het zijn net mensen ;-). Ik zag ineens een duidelijke paralel met mijn lifestyle, die ook niet echt overliep van verantwoordelijkheidsgevoel en zorg voor mezelf... 

Dus nam ik me voor het anders te gaan doen. Ik kocht een klein stekje van een Monstera plant. Je weet wel die uberhippe megaplanten met die gigantische bladeren met gaten erin (ook wel vingerplanten genoemd). Ik besloot hem superveel aandacht te geven en te experimenteren met de hoeveelheid water, licht en ruimte. Op een gegeven moment had ik een schema, gaf ik regelmatig water en groeide het kleine monstertje voor mijn neus uit tot een reus. Er kwamen kleine zijvertakkingen, die ik in een aparte pot plantte en die ook uitgroeiden tot joekels van planten. Op een gegeven moment had ik maar liefst vier van die monsters in mijn huis. De start van mijn groene oase….

Tot ik eind 2018 besloot mijn huis weg te doen en al mijn spullen weg te geven….
Mijn plantenkinders konden moeilijk mee op reis, maar ik vond het lastig om ze los te laten. Ik gaf ze aan een vriend ter bewaring.

Na een jaar reizen en in hotels wonen besloot ik dat ik weer een vaste plek wilde. 'Ze mogen terug hoor, de planten', zei ik tegen die vriend. Maar hij was er intussen ook aan gehecht. Terecht. Dus ik besloot opnieuw te beginnen….

Ik kocht weer een Monstera, maar besloot ook andere soorten uit te proberen. Inmiddels heb ik vetplanten, hangplanten, ananasplanten, bananenplanten, agaves en allerlei andere groene vrienden verzameld.

De meeste planten heb ik bij Wildernis op de Bilderdijkstraat gekocht. Over groene oases gesproken....Wildernis is een hele fijne winkel waar je ook goed advies krijgt.

Maar dat gesjouw met planten vond ik best onhandig.

Via Plant Rebelz ontving ik een 'Stekkie box'. Een serie van 4 super schattige stekkies, die door een koerier werden bezorgd in een kartonnen doos. Met hartstikke handige instructies! Ideaal!

Plant Rebelz heeft veel leuke soorten en elke plant heeft een eigen coole naam en uitgebreide uitleg over hoe hij behandeld wil worden. Naast de stekkie box hebben ze ook gewoon losse planten die je online kunt bestellen voor jezelf of om cadeau te doen. En je kunt ook member worden dan krijg je elke maand nieuwe stekkies. Plant Rebelz doet het net even anders, en zelfs een complete nitwit op het groene vinger gebied kan met hun instructies en enthousiasme een groene oase creëren (en in stand houden!).

Mijn plantbabies heb ik allemaal een fijne pot gegeven en ze zijn lekker aan het groeien. Ik ben heel benieuwd hoe groot ze worden! 

Deze inmiddels hardcore plantenfan is in ieder geval heel erg blij met al dat groen in mijn kleine studio. Groen geeft energie, zuivert de lucht en straalt gezelligheid uit.

En dat ik nu elke week een uurtje planten verzorg betekent dat ik een extra zen moment heb. Want je planten verzorgen en in de aarde zitten met je handen is gezond.

Hoe zit het met jouw groene vingers? 

 

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu