Cat Colnot Gastblogs

Hoe creëer je meer zen in je leven?

Als er 1 ding is wat Corona ons geleerd heeft, is dat we niet de hele tijd in de ratrace moeten blijven doorrennen en dat om onze weerstand op peil te houden we goed voor onszelf moeten zorgen en stress moeten vermijden. De zes beste dokters in de wereld zijn: de zon, rust, beweging, gezond eten, zelfliefde en vrienden, aldus Charlie Chaplin (las ik).

I so do agree. De boog kan gewoon niet altijd gespannen zijn. Ons batterijtje raakt gewoon echt op als we blijven doorjakkeren. Ineens thuis komen te zitten of thuis moeten werken, zorgde bij veel mensen voor veel stress, ongemak en onzekerheid. Logisch. Anderen hebben de periode aangegrepen om eens te overdenken wat echt belangrijk is. Wat mij opviel is dat relaxte hobby’s als wandelen (heet tegenwoordig ‘hiken’ want dat is hipper), fietsen, suppen, varen, vissen en mediteren ineens veel populairder zijn geworden. Het zijn allemaal activiteiten waar je van oplaadt. 

Goed nieuws. Want net als je telefoon moet je zelf ook af en toe even aan de oplader gaan liggen. En als jij je agenda daarop inricht en een fijne plek hebt om tot jezelf te komen, dan is het veel minder moeilijk om die momenten in te bouwen.

Je mag het jezelf ook gewoon gunnen, want als jij het niet doet, wie dan?

Dus chillen met die billen…Because you are worth it.

Maar hoe creëer je zen momenten op dagelijkse basis?

Ik heb 5 simpele ideetjes voor je op een rij gezet: 

 

1. Koop een hangmat

Als je het mij vraagt is een hangmat ongeveer het toppunt van zen. Dus koop een hangmat :-). Hang hem op in je tuin, op je balkonnetje of dakterras of desnoods in je woonkamer.

Als je een beetje weinig plek hebt of liever wat rechterop zit dan is de hangstoel een supergoed alternatief. Bovendien heeft een hangstoel maar één ophangpunt nodig. Heerlijk relaxen terwijl de stoel je een beetje wiegt, en je ondertussen een boekje leest, een muziekje op je oor hebt en nipt aan een verfrissende homemade ic tea. Hoe chill wil je het hebben. De Hangmat.nl heeft alle soorten en maten hangmatten en hangstoelen voor jouw toekomstige happy in de hangmat leven. E En de hangmatten zijn ecovriendelijk en fairtrade. En ze zijn lid van One Percent for the Planet, waardoor ze minimaal 1% van de jaarlijkse omzet doneren ter ondersteuning van non-profit-milieuorganisaties. Dat ligt extra lekker.

In het boek dat ik momenteel lees (Atomic Habits van James Clear) staat dat als je nieuwe gezonde gewoontes wil aanleren, je daar speciale plekken voor moet creëren in je woonruimte. Als je je hangmat ziet hangen, dan weet je wel wat je te doen staat, relax modus aan.

 

2. Houd ‘white space’ over in je agenda

Aangezien de meesten van ons geleefd worden door hun agenda moeten we daar iets radicaal anders gaan doen. Tijd om white space of zen momenten in je leven in te bouwen. Diverse onderzoeken hebben aangegeven dat regelmatige korte oplaadmomenten rustgevender zijn dan 1 keer per jaar 3 weken aaneengesloten met vakantie. Ik heb de wijsheid niet in pacht, maar ik geloof in zoveel en zo vaak vakantiegevoel als mogelijk.

En bij dat blokken van je agenda voor zen momenten komt nog iets anders.

Dat ik dit advies ooit zou geven is echt best wel bizar, want ik haatte planningen, schema's en routines.

Tot een wijze les van iemand (geen idee meer wie) tot me doordrong. Als je je dag inplant van uur tot uur kan je veel efficiënter werken en weet je bovendien precies wanneer je echt vrije tijd hebt. Dat heb ik uiteraard een 1,5 uitgeprobeerd want ik geloofde daar niks van. Maar het is waar. Door mijn strakke planning heb ik nu vrij wanneer ik vrij heb, en kan ik mijn werk beter loslaten. Mijn zen momenten zijn bewust ingepland en ik heb ze heiligverklaard. Probeer het eens.

 

3. Maak een happy list

Plan dagelijks dingen in waar je blij van wordt en energie van krijgt. Dit kunnen hele kleine dingetjes zijn, zoals wakker worden met je lievelingsmuziek of tussen het werken door geen rookpauze maar een adempauze inlassen. Omring je met dingen die goed voelen en maak je ruimte prikkelvrij maar wel inspirerend. Hang je happylijst op een plek waar je hem vaak tegenkomt zodat je het niet vergeet en deze gewoonte zich makkelijk in je systeem kan nestelen.

 

4. Organiseer Superhappy Fun Days

Plan eens in de 6 weken een Superhappy Fun Day in. Het liefst doordeweeks. Dat is een dag waarop je alles mag doen wat je wilt met wie je wilt. Dus je kan ook met jezelf op date als je dat fijn vindt. Of met je beste vriend of vriendin of je kind. Vereiste is dat je Super Happy Fundag bestaat uit minimaal een eetmoment (ontbijt, lunch of diner). Ga iets doen wat je echt leuk vindt of wat je altijd al had willen doen. Maak er een avontuur van. Een ervaring om nooit te vergeten. En doe het elke zes weken.

 

5.  Stilte retraite dag @home

Naar een retreat gaan is natuurlijk super relaxt, maar nu met corona misschien niet ideaal. Maak van je zaterdag of zondag een stilte retraite dag. Zet je telefoon op stil of vliegtuigstand. Sta vroeg op, ga buiten in je hangmat of hangstoel (of op een kussentje) mediteren, pak vervolgens een mooie journal en schrijf je ideeën en gedachten op. Zet een wierookje aan als je daarvan houdt. Doe wat yoga of stretchoefeningen. Loop lekker op je blote voeten door het gras of doe je voeten in een dompelbadje. Neem extra veel tijd voor een uitgebreide douche of bad, en maak je gezicht schoon met een fijn natuurlijk beauty product. Doe Wim Hof ademhalingsoefeningen of ga lekker een stuk wandelen in de natuur. Geen herrie, geen gedoe, geen geklets, geen afleiding. In stilte met jezelf en jouw gedachten. De perfecte manier om jezelf te leren kennen en op gave ideeën te komen. Maar daar hoeft vandaag dus niks mee. Rond lunchtijd maak een gezonde salade met veel groenten en noten en zaden en tussendoor drink je gemberthee of water. Ook al doe je deze stilte retraite maar een halve dag, je zult je weer als nieuw voelen.

Door een plek in je huis specifiek in te richten als stilte plek, maak je ruimte vrij om op te laden. Letterlijk en figuurlijk.

Tijd voor zennnnnnn……

En jij?

Wat doe jij om regelmatig in de relaxstand te gaan? Laat het me weten, dan ik de zen lijst aanvullen met jouw tips!

Hangmat

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu