Cat Colnot Gastblogs

Pinterest: ‘plaatjes verzamelplek’ of mega traffic booster? Of allebei?

In 2012 schreef ik het volgende in mijn blog:

"Iedereen die zijn huis ‘professioneel’ inricht, woonprogramma´s kijkt of in de reclamebusiness werkt, is er wel mee bekend, het moodboard. Een naar hartenlust thematisch geordende verzameling van afbeeldingen om een gevoel of sfeer uit te drukken of om te laten zien wat jouw smaak of stijl is. Moodboards kun je voor allerlei doeleinden gebruiken, ze worden ook veel ingezet door lifestyleguru´s en droombaandeskundigen om te visualiseren wat je doelen in het leven zijn.

De nieuwste ontwikkeling is dat je moodboards kunt delen met je vrienden. Virtueel that is. Het heet ‘pinning’ en het is hip en hot. Alle plaatjes die je tegenkomt op websites, die je zelf gefotografeerd hebt, die je inspireren “pin” je vast op je eigen virtuele prikbord en deel je zo met andere ‘pinners’ of Facebook- , Twitter- en andere virtuele vrienden, die deze plaatjes kunnen ‘liken’ of “repinnen” (doorsturen).

De social networking tool waarmee je dit kunt doen heet Pinterest. Pinterest is verzonnen door drie mannen, en dat is best grappig want plaatjes verzamelen van dingen die je mooi vindt is een typisch vrouwending. Pinterest bestond al in 2010, maar heeft het afgelopen half jaar wereldwijd meer dan miljoenen (vooral vrouwelijke) volgers aan zich weten te binden.

Pinterest blijkt een ‘traffic booster’ te zijn voor webwinkels en websites. Nieuwsgierig geworden door de mooie plaatjes kun je doorklikken naar de website waar ze vandaan komen, waardoor het internetverkeer naar die sites wordt verhoogd.

Wat is er nieuw aan? Waar je op Facebook en Twitter je interesses deelde op je prikbord, met daartussendoor tekst, filmpjes en veel “ruis” in de vorm van reclame, berichten die anderen op je prikbord plaatsen, kun je mensen nu in één oogopslag jouw smaak en levensstijl laten zien, en je kunt mooie plaatjes van de mensen die je volgt, of die jou volgen ‘repinnen’ (doorsturen) en een comment achterlaten. En dat vinden mensen blijkbaar reuze interessant, zowel privé als zakelijk. Je kunt inspiratie opdoen voor bijvoorbeeld een ontwerp van een strandhuis, een mooie vakantiebestemming of de tafelschikking voor je bruiloft. Bedrijven kunnen hun voordeel doen met pinning door via moodboards hun producten te promoten of hun merk een gezicht te geven. Creatieve freelancers kunnen de online moodboards gebruiken als portfolio. De mogelijkheden zijn, zo lijkt het, onbeperkt." 

Inmiddels zijn we in 2021 beland en is Pinterest de drie na grootste zoekmachine ter wereld, na Google en YouTube. We zitten allang niet meer alleen op Pinterest om plaatjes te verzamelen van mooi dingen, we gebruiken de tool voor onze branding, inspiratie en verleiden er mensen mee naar onze website. Maar er zijn nog veel meer manieren waarop je Pinterest kunt inzetten. 

Dat kun je allemaal leren tijdens de 1e Nederlandse Pinterest summit op 1 juli a.s. van 09.00 tot laat. 

Schrijf je gratis in via deze link en ontdek wat de mogelijkheden van Pinterest zijn! 

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu