Gastblogs Zerline Premji

Eindejaars schoonmaak ;-)

What the freakin heck?

Voordat je diep zuchtend dit artikel weg klikt, of direct naar de keuken rent voor een emmer met sop…..relax. Dit artikel is niet bedoeld om ala Marie Kondo direct alles op te ruimen wat je niet tegemoet straalt. Evenmin is het bedoeld om uit te leggen hoe je je keuken schoon moet schrobben.

Want laten we eerlijk zijn: niemand heeft zin om in december óók nog op te ruimen, laat staan een grote schoonmaak te houden. Schuif dat maar gewoon door naar januari onder het motto boom eruit, bezem erdoor. 

Ik heb het in dit artikel over een mentale eindejaars schoonmaak waarbij je een overzicht maakt, terugblikt op het afgelopen jaar en een balans opmaakt voor jezelf. 

Dit levert je niet alleen een leuk overzicht op, maar met name ook rust en ruimte in je hoofd waardoor er nieuwe ideeën kunnen ontstaan. 

Gekscherend noem ik dit een eindejaars schoonmaak, maar ik had het natuurlijk ook een eindejaarsritueel kunnen noemen. Ware het niet dat ik niet van het woord ritueel houd, en al helemaal niet van de mogelijke verwachtingen of zelfs verplichtingen die daar aan vast kleven. Bezinning klinkt me te zwaar en daarom down to earth een eindejaars schoonmaak. And make it fun!

Mijn verhaal

Voordat ik je wat handvatten aanreik om te beginnen, vind je het wellicht leuk om te weten hoe ik hierop ben gekomen. Inmiddels is deze schoonmaak namelijk mijn december traditie geworden, maar in eerste instantie was ie uit nood geboren. 

In een heel drukke periode in mijn leven, waarin ik overbelast was door werk en privé omstandigheden, zag ik door de bomen het bos niet meer. Ik zat tegen een burn-out aan, was chronisch oververmoeid en moest me door de dagen heen slepen. 

Geen pretje en ook niet gek dat ik geen overzicht meer had in mijn leven. De dagen gleden voorbij en ik snakte naar ademruimte en vooral naar rust. Rust in mijn hoofd, lijf en agenda. Yoga en meditatie lukten niet goed in die periode en tijdens het wandelen nam m’n overvolle hoofd met alle gedachten een loopje met me. 

Ik besloot te gaan schrijven. In een aantal maanden schreef ik alles op wat in me op kwam, flarden van gedachten, overpeinzingen, twijfels, angsten. 

Gaandeweg werd ik rustiger en tegen de tijd dat het december werd, had ik zowel de stapels op mijn bureau als de stapels in mijn hoofd weer geordend. Daaruit voortvloeiend maakte ik een overzicht van dat afgelopen jaar. Wat had ik gedaan in dat jaar, wat had ik bereikt, waar had ik steken laten vallen? 

In die periode keek ik vooral naar de steken die ik had laten vallen. Ik was enorm kritisch op mezelf. Maar door dat overzicht te maken, creëerde ik zoveel nieuwe ruimte in mijn hoofd, waardoor er nieuwe ideeën ontstonden en ik een frisse blik kreeg op alles. Het gaf me rust en een positiever gevoel over mezelf. Ik ben toen ook gaan schrappen in mijn leven. Met name veel verplichtingen en activiteiten waar ik geen plezier aan beleefde of die me te veel energie kosten. Ik liet ze achter me.

Iets om naar uit te kijken 

Inmiddels is dit nu 10 jaar geleden en ieder jaar heb ik de eindejaars schoonmaak moeiteloos opgepakt. Ik vind het zelfs steeds leuker om te doen. Ik kijk er naar uit en geniet van het proces dat als vanzelf ontstaat. 

Rust en ruimte (en) voor nieuwe ideeën en plannen. Bijkomend voordeel is dat je meer geniet van wat er al is, en je meer kunt verheugen op wat er komen gaat.

Dat gun ik jou ook. So let’s start. 


Hoe begin je?

Onthoud alsjeblieft: niets moet en er is geen goed of fout. Je doet dit echt voor jezelf dus doe het op jouw manier. Ik reik slechts enkele handvatten aan en ben je richtingwijzer. 

Ik raad je aan om met pen en papier te werken, want het proces gaat zo veel dieper dan dat je woorden intikt op je toetsenbord. Gun jezelf een mooi schrift of journal. Neem van mij aan dat je hierin vaker gaat schrijven als je eenmaal de smaak te pakken hebt. 

Enjoy the proces:

zet je favoriete muziek op, of pak er een beker dampend hete chocolademelk, thee of een latte bij. Doe waar jij je goed bij voelt. Zelf kies ik voor earl grey thee en muziek variërend van disco tot dance tot hardrock 🙂

Ondanks dat het leuk is om te doen en je veel kan opleveren, is het wel belangrijk om te weten dat er ook emoties los kunnen komen zoals verdriet, boosheid of blijdschap. Dit hoort erbij en ook hiervoor geldt dat er geen goed of fout is. Als je emoties voelt, laat dit toe, maar blijf er niet in hangen. Schrijf door of neem even een pauze.  


Vragen als leidraad

Vragen die je jezelf kunt stellen zijn:

 • Wat zijn belangrijke gebeurtenissen in mijn privé leven of werk leven geweest?
 • Wat heb ik bereikt?
 • Welke stappen heb ik dit afgelopen jaar gezet?
 • Welke nieuwe activiteiten heb ik ondernomen?
 • Welke risico’s heb ik genomen? 
 • Welke stappen die ik heb gezet waren buiten mijn comfort zone?
 • Wat heb ik het afgelopen jaar geleerd over mezelf?
 • Wat had ik mij voorgenomen om te doen, maar heb ik niet gedaan?  
 • Wat of wie geeft mij energie?
 • Wat of wie geeft mij plezier?
 • Wat of wie kost mij energie?
 • Wat of wie geeft mij stress?
 • Wat of wie heb ik losgelaten?
 • Waar heb ik (veel) tijd aan verspild?
 • Op welke punten wil ik mezelf verbeteren?
 • Waar ben ik trots op? 

Kies er een aantal uit die je het meest aanspreken en begin gewoon met schrijven.

Een tip van mij:

ik raad je wel aan om op te schrijven waar je trots op bent. Dat is belangrijk. Het is namelijk veel gemakkelijker om op te schrijven waar je ontevreden of kritisch over bent. Trots is een positieve tegenhanger; het maakt dat je met meer zelfrespect naar jezelf gaat kijken en is goed voor je zelfvertrouwen. 

En terwijl je nadenkt over het afgelopen jaar zul je zien dat er veel naar boven komt. Zelfs zaken die je vergeten was. Schrijf ze op. Ook als je verder gaat met je dagelijkse leven dan zul je zien dat er nog wel meer boven komt. Vul er je overzicht mee aan. Je zit midden in een proces en dat kan nog wel een aantal dagen doorgaan. Hartstikke goed. 


Verdiepende vragen

Als je op grote lijnen klaar bent met je overzicht kun je jezelf nog een aantal vragen stellen. 

 • Wat wil ik achterlaten in 2021?
 • Wat wil ik mee nemen naar het nieuwe jaar 2022? En wat ik ik daar vervolgens mee doen? 
 • Welke plannen heb ik voor 2022 en welke actie stapjes kan ik in januari al zetten?
 • Welke nieuwe doelen heb ik?

Soms zijn dit best lastige vragen, en heb je niet direct een antwoord. Geef het dan niet gelijk op maar neem je tijd. Wellicht heb je een tussenstap nodig zoals de situatie van een andere kant bekijken:

 • In welke situatie heb je in het afgelopen jaar verdriet of negatieve gedachten ervaren? En zou je dat achter je willen laten?
 • Of waardoor raakte je uit balans of voelde je dat het je te veel energie kostte en te weinig opleverde? Kun je dit veranderen of loslaten?

Overdenk het, maar bijt je er niet in vast. Gewoon een besluit nemen om iets achter je te laten is al heel krachtig. Het gaat om de intentie. 

Deze vragen zijn bedoeld als leidraad om je verder te helpen. De antwoorden kunnen ook op een later (onverwacht) tijdstip naar boven komen. Dat is helemaal niet erg. Vertrouw erop dat het komt wanneer de tijd er rijp voor is. Dat klinkt wat vaag, ik weet het, maar mijn ervaring is dat het op deze manier werkt. Je hoeft niets te forceren of af te dwingen. 

Maak de balans op 

Als je je overzicht klaar hebt, lees het dan nog eens na met een glimlach op je gezicht. Kijk eens hoe veel je gedaan en bereikt hebt. Kijk eens hoe je gegroeid bent. Vervolgens bekijk je hoe de balans was tussen inspanning en ontspanning, de leuke plezierige activiteiten en de tijd verslindende of energie slurpende activiteiten. 

En bepaal ook voor jezelf óf en hoe je daar verandering in kunt brengen. Misschien wordt dat een van de actie stappen voor komend jaar? 

En als je je minder tevreden voelt na het maken van deze balans ; kun je dat gevoel veranderen door er met een andere blik naar te kijken? Door te kijken wat je allemaal gedaan hebt, ook al voel je je niet helemaal happy met de uitkomst? 

Hoe kun je voorkomen dat volgend jaar een herhaling wordt van dit jaar? Welke nieuwe stap kun je zetten om dat te bereiken? En noteer dat in je agenda voor 2022 en maak er een prioriteit van. 

Je kunt dit overzicht uitbreiden met:

 • opschrijven waar je dankbaar voor bent in 2021.
 • een aanvullende droom lijst voor het nieuwe jaar te maken. Een Bucket list voor 2022. 

De mogelijkheden zijn eindeloos. 

Enjoy. En geef jezelf een schouderklopje. 

Zerline 

Vergelijkbare artikelen

1 Reactie

 • Reply
  Thank God it’s February!  - De Rijke Meisjes
  22 februari 2022 at 07:29

  […] ik in december een overzicht en balans op heb gemaakt (remember mijn blog over de  Eindejaarsschoonmaak van 19 december 2021?) ruimde ik eerst puin. Ik ruim letterlijk op wat ik niet meer nodig heb. Variërend van kleding […]

 • Voeg een reactie toe

  Menu