Gastblogs Zerline Premji

Thank God it’s February! 

Let’s get this party started:-)

De titel zegt ‘t al: wat ben ik blij dat het februari is en die grijze maand januari voorbij is. Ik weet niet hoe het voor jullie is, maar januari is niet mijn lievelingsmaand. 

Nadat ik in december een overzicht en balans op heb gemaakt (remember mijn blog over de  Eindejaarsschoonmaak van 19 december 2021?) ruimde ik eerst puin. Ik ruim letterlijk op wat ik niet meer nodig heb. Variërend van kleding tot administratie, maar ook oude aantekeningen en bestanden. Door op te schonen en te ordenen ontstaat ruimte en die ruimte vult zich met iets nieuws. So far so good. 

Hoge verwachtingen en teleurstellingen

Maar dan, ligt dat nieuwe jaar als een blanco canvas voor je, te wachten op invulling. De verwachtingen zijn hoog, dit wordt het jaar waarop je het allemaal anders gaat doen. Beter dan eerst!

Dus ga je vol goede moed aan de slag, dat doet iedereen immers. En er zijn tegenwoordig ontelbaar veel nieuwe online initiatieven en challenges om aan mee te doen al dan niet gepaard gaand met sociale (media) druk en verplichtingen. Dus je moet wel. Er is geen excuus. 

En dan de bijbehorende keuzestress…. Alsof je het al niet zwaar genoeg hebt;-)
Of nog erger: FOMO. Fear of missing out!

On top of it!

De stappen om alle veranderingen door te voeren en je voornemens vol te houden blijken in de praktijk te groot, of ondoordacht en daarmee niet haalbaar op langere termijn. Goede voornemens stranden en de bijkomende frustraties hakken er weer in en zo ben je weer terug bij af. Je voelt je gefrustreerd en teleurgesteld in jezelf, want je hebt al die succes verhalen gelezen en je vraagt jezelf af waar en waarom het iedere keer bij jou mis gaat. Je stelt jezelf de vraag of je niet genoeg motivatie of wilskracht hebt. 

En zo kom je vaak in een neerwaartse spiraal terecht waarbij je nog meer aan jezelf gaat twijfelen. Dit brengt je niet verder. De waarheid is dat je de ene dag meer gemotiveerd bent dan de andere dag, en wilskracht is als een spier die uitgeput raakt. Daar red je het dus niet mee. 

Je hebt een plan nodig. En een lange adem. En wat meer licht. 

Februari: Let’s get this party started!

Februari voelt voor mij anders dan januari; de dagen beginnen langzaam te lengen, er is meer licht en ik voel mijn energie toenemen. Op mijn vensterbanken staan potten met narcissen, en op tafel een vaas met takken voorjaarsbloesem. Dit voelt voor mij pas echt als de start van het nieuwe jaar en ik krijg zin om iets nieuws op te pakken of om te gaan werken aan de doelen die ik mijzelf heb gesteld. 

Grotere en kleinere doelen, en niet allemaal tegelijk. Niet alle doelen hebben namelijk even veel prioriteit en een aantal grotere doelen pak ik structureel aan en plan ik over een langere tijdlijn van 2 of 5 jaar. (Bijv. 20 kilo afvallen; een deel van het jaar in het buitenland wonen) 

Sommige kleinere doelen vragen minder inspanning en kan ik makkelijker realiseren door kleine actie stappen te zetten. (Bijv. Wekelijks een eetplan maken en 5 keer per week buiten bewegen)

Daarbij is er de afweging wat het me oplevert, én of het bij draagt aan een groter doel op de langere termijn. De valkuil kan zijn dat je te veel bezig bent met de kleine (soms minder belangrijke) doelen waardoor je niet aan het echte doel toekomt. Stel prioriteiten.

Zoals ik al zei: het begint met bewustwording. De bewustwording dat een oud patroon, gedrag of gewoonte je in de weg zit. Het zit je dusdanig in de weg dat je het wil veranderen. Soms moet je wel. Het is te pijnlijk of te zwaar geworden om op de oude manier door te gaan. En juist dáár zit het moment van verandering. En dat is ook het moment waarop je moet doorpakken anders glipt dit moment je door de vingers. 

En je begrijpt nu ook dat dit moment voor iedereen op een ander tijdstip is.

Begrijp me niet verkeerd: natuurlijk is het geweldig om gemotiveerd het nieuwe jaar te starten met nieuwe doelen, maar vraag je serieus af of 2 januari het beste tijdstip daarvoor is. Heb je van te voren goed in kaart gebracht wat je doelen zijn en waarom je die wil bereiken? Heb je een  actielijst gemaakt? Of doe je gewoon wat je ieder jaar doet zonder daadwerkelijk te bereiken wat je voor ogen had? Want als je doet zoals je altijd deed, dan krijg je wat je altijd kreeg. 

Het wordt tijd om op een andere manier te werk te gaan om de resultaten te behalen die jij graag wilt. Om een doel te stellen met een stappenplan om de juiste actie te ondernemen, zodat je voor jezelf een blijvende verandering creëert.

Let’s go. 

Bewustwording: Know your why en wat je tegenhoudthoudt 

Als je een doel wilt bereiken, je gedrag of een oud patroon wil doorbreken zijn er 2 cruciale vragen die je jezelf zou moeten stellen:

 1. Waarom wil je iets?
  Met andere woorden: know your why. Kun je deze vraag voor jezelf beantwoorden? En probeer wat dieper te graven en meerdere redenen te benoemen. En wil je het écht zelf of probeer je aan de verwachtingen van anderen te voldoen? Schrijf dit voor jezelf op en creëer op deze manier helderheid en een stevige onderbouwing.
  Als je dit lastig vindt, stel jezelf dan de vraag waarom je iets niet wilt. Soms is het namelijk gemakkelijker om alle redenen op te noemen waarom je ergens helemaal klaar mee bent. Maak deze lijst zo lang mogelijk.
 2. Wat houdt je tegen?
  Met andere woorden wat zit jou in de weg? Durf je die vraag eerlijk te beantwoorden?
  Kijk naar alle excuses die je gebruikt. Excuses en vastgeroeste overtuigingen waarom het niet lukt, alles wat je tegen jezelf en anderen zegt om te rechtvaardigen dat je nog steeds geen stap verder bent gekomen. Schrijf ze op. Wees hierbij eerlijk naar jezelf toe, en mild. Dit is niet bedoeld om jezelf te veroordelen, maar wel om duidelijk in kaart te brengen wat je tegen houdt. Het mag ook gewoon een leuk proces zijn, dus doe het met een glimlach op je gezicht.

Met het beantwoorden van deze vragen heb je al het halve werk gedaan. Doordat je weet waarom je iets wil en ook wat je tegenhoudt, creëer je een ijzersterke motivatie.  Die motivatie is als een framework waar je op terug kan vallen als het even wat minder gaat. Je bent dan weer sneller on track. 

Bewustwording: Jíj zit jezelf in de weg!

Iedereen heeft excuses en redenen waarom je je doel niet waarmaakt, geen stappen zet en geen korte metten maakt met je oude gedragspatronen die je belemmeren.
Wie of wat zit je nu echt dwars? Nee, ik bedoel niet je moeder, je vader, je partner, tante Annie, je werkgever, je jeugd, de hele wereld…

Jij bent het zelf.
Say what?
Jíj zit jezelf in de weg! 

Sorry dat ik zo bot eerlijk ben, maar jij bent de enige die kan besluiten om ergens voor te gaan. Of het nu gaat om afvallen, stoppen met roken, meer sporten, beginnen met een cursus, gaan mediteren, een businessplan maken, voor jezelf opkomen, veranderen van baan, stoppen met ongezonde gewoonten of stoppen met vrienden die niet goed zijn voor je, minder tijd verspillen op social media……jij bepaalt. Het is jouw besluit. Altijd. 

Het begint met jou!

Iets wel of niet doen, het is jouw besluit. Ongeacht de input of beïnvloeding van je naaste omgeving.  Jij bent verantwoordelijk. Als jij het niet doet of er niet aan begint; it’s your call. Sterker nog, het is jouw leven. Met deze blog probeer ik je slechts te prikkelen. Het is aan jou of je er werkelijk iets mee gaat doen. Ik kan je slechts de weg wijzen. Maar de waarheid is dat het altijd begint met jou. Niemand doet het voor je. Doe het voor jezelf, want jij wilt meer uit het leven halen.

Ben je er klaar voor om doelen te stellen?

Doelen: maak een plan en neem actie

Nu wordt het pas echt leuk! Doelen stellen en plannen maken is geweldig! 

Het laat zien dat jij meer uit je leven wilt halen en de ambitie hebt om er voor te gaan door stappen te zetten. En daarmee onderscheid jij je van de grote massa die denkt resultaten te krijgen door op dezelfde manier door te gaan. 

Good old Einstein zei het al: “Insanity is doing the same thing over and over and expecting different results.”

Je wilt groeien en meer bereiken. Dat betekent dat je het anders moet aanpakken dan dat je voorheen deed. Hoewel verandering lastig kan zijn, en het je doorzettingsvermogen op de proef stelt, is het tegelijkertijd een boost voor je zelfvertrouwen. Het maakt je sterk. 

Het betekent ook dat je jezelf serieus neemt en jezelf prioriteit maakt. Jouw doel, of droom is belangrijk. En als je valt, sta je weer op en ga je dóór.

Welke doelen wil jij halen?

Waarschijnlijk heb je bij het uitwerken van de vraag ‘Know your why’ als vanzelf een of meerdere doelen opgeschreven. En anders is nu het moment om dat te doen.

Doelen kun je ook zien als wensen of dromen die je vertaalt naar doelen. Droom groot! Get excited!

 • Maak een lijst met doelen die jij wilt behalen. Groot en klein.
 • Zet ze dan op volgorde van prioriteit. 
 • Kijk dan of de kleinere doelen onderdeel zijn van een groter doel en noteer ze daar.
 • Bekijk over welke tijdlijn je jouw doelen wilt behalen. Binnen dit jaar? Of binnen 2 of 5 jaar of wellicht 10 jaar. 

Vervolgens maak je een plan van aanpak. 

Plan en actielijst

Dit is een belangrijk onderdeel en sla dit vooral niet over. Zonder concreet plan en actielijst kun je geen doel bereiken. Als je denkt dat je het allemaal in je hoofd hebt, think again 😉 Je maakt het inzichtelijk met een plan van aanpak. 

De methode die je hierbij kiest is aan jou: agenda, journal, planner; papier of digitaal. Whatever works for you. Maar maak in ieder geval ook een overzicht op papier en hang deze op in huis waar je het dagelijks meerdere keren ziet. Zo krijg je meer feeling met je doelen en de te nemen stappen. Het motiveert en werkt als een reminder: dit heb ik nog te doen om mijn doelen te behalen.

Met een plan van aanpak breng je in kaart wat jij moet doen om een bepaald doel te behalen en  begin met zo klein mogelijke stappen. Dit zijn de acties die jij moet ondernemen om stap voor stap dichter bij je doel te komen. 

Ik raad je aan deze acties te noteren op een actie lijst. Het fijne van een actie lijst is dat dit ook weer overzicht biedt. Voor de mensen die meer visueel, creatief zijn ingesteld: je kunt ook een mindmap tekenen met alle acties. 

En dit overzicht maakt het je gemakkelijker als je je op onbekend terrein begeeft en voorkomt ook dat je vroegtijdig afhaakt. We kunnen namelijk gemakkelijk uit het veld worden geslagen als iets te groots en daarmee te moeilijk lijkt. Vandaar dat deze actie lijst jouw leidraad is. 

Voorbeeld
Jouw doel is om een vliegbrevet te halen. 

Actie punten kunnen dan zijn:

 1. Inlezen op internet mbt. kosten, examens, minimum aantal lessen, medische eisen etc.
 2. Collega raadplegen die al 10 jaar een vliegbrevet heeft
 3. Uitzoeken bij welk vliegveld en vlieg club je terecht kunt
 4. Contact opnemen met vlieg club 
 5. Open dag bezoeken, kennismaken
 6. Afspraak met (huis)arts inplannen ivm medische keuring 
 7. Inschrijven 
 8. Lessen inplannen 
 9. Vrije dagen/uren opnemen 
 10. 10.Lessen en vlieguren maken

Alle acties die je hebt ondernomen kun je afvinken. (Evt. met datum erbij) en zo ga je door naar de volgende actie. Stap voor stap op weg naar het behalen van jouw doel. Ook kun je dan sneller bijsturen of je acties aanpassen indien dat nodig is. 

Even het vliegbrevet voorbeeld ter verduidelijking:

Stel jouw doel is om vliegbrevet te behalen binnen 1 jaar en je hebt €10.000 gespaard. Maar door je meer te verdiepen in deze materie kom je erachter dat er gemiddeld 1,5 jaar voor staat om de benodigde lessen en vlieguren te maken alvorens je examen te doen. En de kosten zijn €13.000-€15.000. Dan pas je je tijdlijn en acties aan. Bijv. je doel plannen in een tijdlijn van 1,5-2 jaar en geld lenen, of verschuiven naar een volgend jaar en in tussentijd extra geld reserveren. 

Actie ondernemen is progressie in stijgende lijn en maakt je daadkrachtiger. Deze daadkracht maakt enthousiast en hierdoor krijg je nog meer motivatie om positief door te gaan. En vier je tussentijdse successen!

Afspraken met jezelf

Als laatste maak je afspraken met jezelf. Je spreekt met jezelf af dat je altijd door zet, ook als het even tegenzit of moeilijk wordt. Ook als er weer een excuus opkomt of als je weer vervalt in oud gedrag. Laat je niet ontmoedigen!

Je kunt jezelf op ieder moment weer herpakken. Dit is de keuze die jij maakt omdat jij belangrijk bent, en omdat jouw doel belangrijk is. 

Spreek in ieder geval met jezelf af dat je niet opgeeft. Ook als je een slechte dag of week hebt, blijf volhouden en probeer het iedere keer opnieuw. Je bent een doorzetter en je hebt een ijzersterke motivatie om dit doel te willen behalen. 

Maak de tijdlijn groter als dat nodig is; verander je acties als dat nodig is. Wees flexibel maar houd je einddoel voor ogen en werk er naar toe.

Tot slot: you’ve got the power!

Inderdaad you’ve got the power! The power om er voor te gaan! The power om je doelen te bereiken en te genieten van het proces. Je hebt ook the power om jezelf bemoedigend toe te spreken. Empower yourself.

Dit kan bijvoorbeeld met affirmaties voor een positieve mindset, maar ook wat mij betreft door middel van een songtekst van je favoriete nummer. Of door je favoriete song te beluisteren en daardoor in een positieve vibe te komen of meer focus te krijgen. Meditatie is hier ook heel geschikt voor of het luisteren naar binaural beats. Of gewoon even lekker keiharde muziek draaien en dansen om jezelf op laden! Werkt bij mij heel goed :-))

Leidraad is of je er een positief gevoel van krijgt of deze versterkt, maar het werkt ook als je je moe voelt of in een negatieve stemming bent zodat je meer positieve energie krijgt. Kijk wat voor jou werkt. 

En focus op jezelf, niet op anderen. Geef niet je kostbare power aan zaken en mensen waar je geen controle over hebt. Je hebt alleen controle op wat jij doet en denkt. Denk aan je doelen en wat voor geweldig gevoel het je geeft als je deze behaalt. 

Maar wat je ook doet, begin! Begin met het nemen van je eerste stappen. Ga op weg. En keep going. Wie weet komen we elkaar tegen. 

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu