Cat Colnot Lijstjes

Cat Colnot blogt #27: Amsterdam Noord heeft ’t. Deel 1: Overhoeks en omgeving

Amsterdam is mijn stadje. Ik hou van deze stad en ik kan gerust zeggen dat ik hem bijna op mijn duimpje ken.

Jarenlang was Amsterdam Noord het minst populaire stadsdeel, wat zeg ik, verguisd werd het. De overkant van het IJ, daar was je nog niet met een stok heen te krijgen. Ik woonde er een paar jaar, maar kon met moeite anderen overtuigen van de charme van Noord.

Gelukkig is Noord een paar jaar geleden veranderd in de culturele hotspot van Amsterdam. De zogenoemde creatieve as. Alles is hier mogelijk. Er was ruimte en goedkope grond om op te bouwen en sommige pioniers hebben de mouwen opgestroopt om hier een heel aantrekkelijke buurt te creëren. de Wall Street Journal noemt het een ‘must see area’ en daar ben ik het helemaal mee eens.

Maar wat moet je dan gaan zien en doen in Noord? Noord is nogal groot namelijk.

Begin eens met direct aan de overzijde van het Centraal Station: Overhoeks.

Pak de pont (’t Buiksloterveer)(is uiteraard gratis) die elke 5 minuten gaat (overdag, en ’s nachts elke 12 minuten).

Links ligt THT, de Tolhuistuin (een restaurant in de voormalige Shell kantine waar je heerlijk en betaalbaar kunt “shared dinen”). Een van mijn favorietjes in Amsterdam (ook om af te spreken met mensen die met de trein komen en om te werken). Daarachter ligt de Tolhuistuin, ook wel Paradiso-Noord genoemd waar gave bands optreden en waar je ook een fijne tuin hebt waar regelmatig leuke festivals plaatsvinden en het goed toeven is.

IMG_9743

Links van de THT ligt A’dam Toren. Het Sir Adam hotel, met allerlei muziek georiënteerde bedrijven, een club (Shelter) en bovenin een ronddraaiend restaurant (360) met een magnifiek uitzicht over de stad. The Butcher Social Club is perfect als je van hele goede burgers (en van vrij harde muziek) houdt.

Nog iets meer naar links ligt Eye, het imposante gebouw waarin het filmmuseum huist. Hier kun je niet alleen leuke filmtentoonstellingen zien, en films kijken, maar ook heerlijk eten met een vet uitzicht op Amsterdam.

Op de kade naast IJ vindt je bankjes waar je ook kunt genieten van het uitzicht op de stad.

Goede koffie en lekkers vind je oa. bij A Lab The Coffeevirus (Overhoeksplein) en bij Public Space op de Bercylaan. Aan de andere kant van dit blok aan de kade zullen in de nabije toekomst ook terrasjes komen. Hier zit nu het knusse Clink Noord Hostel, waar je ook gezellig kunt lunchen.

Als je vanaf de pont rechtdoor gaat kom je op de Van der Pekstraat. Dit was tot vier jaar geleden een afbraakbuurt, maar er is hier meer dan een likje verf gebruikt en de buurt is hip en happening aan het worden met een hele leuke boekhandel (Over het Water), een geweldige bakker (Dolzon), Kefs Kaaswinkel, Cafe Keppler, Stewart & Sally (heerlijk terras en lekker eten), Café Modern, Pont Neuf IJssalon en Il Pecorino, iets verderop in de straat Boka’s coffeebar (heerlijk verborgen terrasje), restaurants (Smaaqt en ) en op zaterdag de Van der Pekmarkt.

Nog iets verder doorfietsend kom je op het Mosplein. Dat heeft een rigoureuze metamorfose ondergaan en ken je niet meer terug (als je er al ooit geweest was). Als je daar achter het NH hotel naar links afslaat (voor de Koptische kerk), de Papaverweg/Klaprozenweg in, waar je links het terras van Taverne Willie Becker vindt. Bij de CornerStore is het ook goed toeven, en daar de hoek om links kom je bij het  verborgen paradijsje, Broedplaats en Café De Ceuvel. Los van de chille vibe, en het lekkere eten worden hier regelmatig leuke feestje gehouden. Komt met de fiets (of pak de bus), want het is best ver lopen van de pont. Check meteen even de broedplaats zelf, die bestaat uit op het land getrokken schepen en boten, die nu dienstdoen als werkruimtes.

IMG_9496

De Ceuvel 

Kortom, Noord heeft ’t!

Volgende week deel 2 van het feuilleton over de leukste plekken in Noord: NDSM. 

Vergelijkbare artikelen

1 Reactie

  • Reply
    Cat Colnot blogt #25: Mijn "Why" - De Rijke Meisjes
    9 oktober 2018 at 09:05

    […] ‘sjiek’! Cat Colnot blogt #6: Geldnood op een Thais eiland Cat Colnot blogt #7: Adoro Lisboa Cat Colnot blogt #8: Amsterdam Noord heeft ‘t. Deel 1: Overhoeks en omgeving Cat Colnot blogt #10: De Hero’s Journey Cat Colnot blogt #13: Maakt geld gelukkig? Cat Colnot […]

  • Voeg een reactie toe

    Menu